BMX som står för Bicycle Motocross och är en sport som utövas med en mindre och kompaktare cykel som är betydligt robustare än en vanlig Mountainbike. Vanligtvis har en BMX 20″ hjul och högt styre, men det finns många olika varianter med upp till 24″ hjul och en cruisingkänsla över cykeln. För att komma igång med denna sport så är det enda du behöver en BMX och en hel del vilja för att över huvudtaget avancera från att bara cykla runt på BMX:en till att göra något svårare som att göra en manual eller ett av de mest grundläggande tricken; Bunny hop. För att starta med detta är det en fördel om du har någon som du kan köra tillsammans med, annars är det lätt att du stannar upp i din ”utveckling” och kör enbart på sådant som du kan. Det är betydligt roligare då någon pushar på dig och dessutom uppskattar att du sätter det där tricket du försökt sätta så många gånger.

Det finns många olika typer av stilar inom BMX. Vanligtvis kan man dela upp dessa inom racing (banåkning), flatland och freestyle.
Racing
Denna typ av bmx-stil är den som hela sporten en gång började med. Det påminner om vanlig motorcrosskörning på bana fast där hoppen är betydligt mindre och kurvorna (bermarna) är uppbyggda med en vinkel inåt banan.

Freestyle
imageDen bredaste och mest utbredda stilen är freestyle där man kan lägga in bland annat street, dirt ochflatland.
Den vanligaste formen av freestyle är street där man oftast använder saker som redan finns i en stad som t.ex. bänkar, räcken, trappor, murar, väggar och andra typer av hinder eller drops. Det finns även speciella anläggningar för just freestyle där det är uppbyggt olika typer av ramper, banks, box-jumps, curbs, grinds etc. Några kända ställen är bland annat Area 51, Fryshuset och Capital bikepark. Men det finns även andra typer av parker som är helt byggda i betong som t.ex. parken nere i Malmö och den som ligger i Alingsås.
Flatland är nästa gren i freestylestilen där man använder en cykel som är byggd lite annorlunda än vad en streetcykel är. Oftast är vinkeln på gaffeln något brantare och ramen kan vara både kortare och byggd på ett annorlunda sätt som gör att det finns mer utrymme över framhjulet. Detta görs för att man lättare skall kunna använda foten för olika trick och inte fastna mellan hjul och ram. Flatland utövas på ett så platt och jämnt underlag som möjligt då de flesta trick går ut på att hålla balansen på något av hjulen. Vanligtvis så används parkeringshus eller parkeringar.
Dirt är den tredje grenen inom freestyle, och där bygger man upp stora hopp i jord. Första hoppet är brant och ger en bra ”kick”. Sedan kommer ett mellanrum (gap) och slutligen en mindre brant hopp i landning. Det kan vara ett ensamt hopp men också ängre slingor eller banor med flera hopp efter varandra.